středa 22. května 2013

KOKTEJL - FINLANDIA CAIPIROSKA




FINLANDIA CAIPIROSKA

I když to dnes zrovna nevypadá na ryze letní počasí,nebylo by na škodu se zmínit o jednom z mých oblíbených drinků. Caipirosca je krátký osvěžující drink, především určen pro milovníky Vodky.  Je nutno dodat, že patrně namítnete, že to se jedná jako by o světoznámý jihoamerický drink Caipirinha a máte pravdu. Snad jen s tím rozdílem že brazilská Cachaça je nahrazena. Cachaça  našich končinách není příliš rozšířena, rozhodně ne tak jako destiláty druhu vodek a rumů, proto ne "Caipirinha" ale "Caipiroska" z Finlandie, což může budit, že se jedná "eurotrend" osvojující si další drink zpoza "velké louže". No nebudeme si lhát je to tak, konzervativní Evropané milující sladké drinky případně destiláty "on the rocks" nejsou zrovna zastánci latinskoamerických drinků. Proto je potřeba si je původní receptury lehce poupravit, aby i Evropan měl k tomuto drinku blíže. A právě proto se setkáme s nesčetnými variantami Caipirinhy, která je lehce upravena na naše poměry.

Caipiroska je jednoduchý short drink, jehož příprava vám nezabere příliš času, když to barman má v ruce do minutky je hotov. Osobně jsem se spíš jen setkával s nedostatkem tříště než s časovou tísní :D ale to spíš bylo v reakci na to, že když už jsem se dostal do situace, kdy mě čekalo tzv. "caipirinha hell" v podobě např. klasické Finlandia Caipirosky a následně kombinace všech ochucených fusion Finlandia Vodek v počtu 300 či 400 kousků za večer....

Finlandia Caipiroska je krátký, osvěžující drink, s výraznou chutí limetek a třtinového cukru. Jeho přípravu zvládne i naprostý začátečník. 
No a kdy na Caipirosku? Osobně ji ocením na začátku nějaké party a rozhodně se nebudu nebránit ani po obědě. 


Ingredience:

---------------------
4 cl Finlandia Vodka
2 barové lžičky třtinového cukru
1/2 limetky (nakrájená na osminky)
ledová tříšť

Postup:
---------------------
Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, přidáme 2 barové lžičky cukru. Podrtíme muddlerem (barové drtítko) přidáme tříšť a nakonec 4cl Finlandia Vodky a vše důkladně promícháme barovou lžičkou.

Sklo:
---------------------
Rocks (sklenice s širokým dnem o objemu nejčastěji 0,2L až 0,225L = klasická whiskovka)

Příprava:
---------------------
straight way (přímo ve sklenici)

Pozn.:
---------------------
Svěží koktejl připravený z limet, třtinového cukru a Finlandia Vodky





Žádné komentáře:

Okomentovat