pondělí 13. května 2013

KOKTEJL - BACARDI MOJITO


 

Ingredience:

---------------------
5 cl BACARDI Superior Rum
15 cl soda
8-12 lístků máty
1/2 limety
1 klínek (měsíček) limety
2 barové lžičky třtinového cukru (1 polévková lžíce třtinového cukru)
Led/Tříšť 


Postup:

---------------------
Do sklenice dejte 1/2 limety, třtinový cukr a mátové lístky. Důkladně rozmačkejte paličkou. Přidejte BACARDI SUPERIOR rum, dolijte sodou a dobře zamíchejte. Nakonec ozdobte snítkou máty nebo kolečkem limetky. 
(pozn.: doporučuji podrtit nejprve cukr a limetky, teprve pak přidejte mátu, kde je vhodně jemně ji před vložením do sklenice zmáčknout nebo "tlesknout". Uvolní se tím aroma, aniž by došlo k narušení tvaru lístků či jejich roztrhání. Předejdete tím tomu, aby jste vy či zákazník cedili kousky máty skrz zuby.)


Sklo:

---------------------
highball nebo long sklenice


Příprava:

---------------------
straight way (přímo ve sklenici)


Historie koktejlu:

---------------------
Ve snaze ovládnout bohatství amerického kontinentu podporovala Královna Alžběta I. piráty a korzáry, aby drancovali španělská města v Novém světě. Jedním z takových korzárů byl Francis Drake, jehož náklad španělských pokladů byl ceněn na dvojnásobek ročního příjmu královny. 
Neoficiálním datem narození předchůdce Mojita je rok 1586, kdy kapitán Drake a jeho skupina pirátů přemítala, zda se drancováním zmocnit aztéckého zlata uloženého v havanských královských pokladnicích. Krátce před tím však král Filip II. varoval svého guvernéra na Kubě před blížícím se kapitánem Drakem a nechal tak městu čas na přípravu.


Havana se připravila na přepadení kapitánem Drakem a nakonec se v pobřežních vodách objevilo čtrnáct pirátských lodí . Nakonec ale po několika dnech čekání kapitán Drake k údivu všech odplul z nebohatšího přístavu Západní Indie potom, co vypálil jen několik menších střel. 
Kapitán Drake možná opustil Havanu nedotčenou, ale neopustil ji, aniž by neovlivnil celou kubánskou kulturu. Jeho poddaný, Richard Drake, vynalezl koktejl, známý jako Draque, Drak nebo Drac.


Během svých pokusů dobýt a podrobit si ostatní španělské přístavy, představoval Richard Drake recept jako svou vlastní vynalezenou směs různým místním obyvatelům, kteří měli tu smůlu a zkřížili cestu kapitánu Drakeovi. 
V roce 1593 královna Alžběta I. udělila Richardovi Drakeovi první velký monopolní dekret na výrobu Aqua- Composita, Aque Vitae, vinného octa, pivního octa a dalších lihovin jako odměnu za jeho služby kapitánu Drakeovi.


Draque, původně vyráběný smícháním aguardiente (primitivní předchůdce rumu), cukru, limety a máty se podával na dřevěné lžíci s rukojetí z kohoutího ocasu a konzumoval se hlavně jako lék. V jednom případě popisuje vypravěč Ramón de Paula během nejhorší epidemie cholery, která zasáhla populaci Havany: "Každý den v jedenáct hodin užívám trochu Draqueka vyrobeného z aquardiente a cítím se velmi dobře."


V polovině 19. století byl původní recept na Draque pozměněn, přibližně v téže době Facundo Bacardi Massó založil původní společnost Bacardi. Z Draque se stávalo Mojito, aquardiente bylo nahrazeno rumem a v roce 1940 Federick Villoch prohlásil: “ ... když bylo aquardiente nahrazeno rumem, Draque by se měl nazývat Mojito.”


Martin ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat